Staaljournaal: Vraag en aanbod op staalmarkt uit balans

Publicatiedatum: 18-10-2023 Leestijd: minder dan 1 minuut

De staalmarkt maakt een verdere neerwaartse trend door. De Chinese staalfabrieken hebben enorme hoeveelheden staal geproduceerd, wat het aanbod aanzienlijk heeft vergroot. Tegelijkertijd is de vraag verslechterd, waardoor er een grotere onbalans tussen vraag en aanbod is ontstaan. Dit meldt de oktober-editie van het StaalJournaal.

De staalmarkt maakt een verdere neerwaartse trend door - StaalJournaalDe staalmarkt maakt een verdere neerwaartse trend door.

De prijs van steenkool is fors gestegen, terwijl andere grondstoffen geen grote schommelingen vertonen. Quota’s voor staalimporten raken snel vol door de overmatige staalproductie van staalfabrieken die op zoek zijn naar afzetmogelijkheden in Europa.

Onverwachte heffingstoeslagen

“Dit zal waarschijnlijk veel afnemers ervan weerhouden om materiaal te importeren en sommigen zijn geschrokken van de onverwachte heffingstoeslagen”, verwacht het StaalJournaal. “Hoewel deze omstandigheden op het eerste gezicht gunstig zouden kunnen zijn voor de Europese staalproducenten, is dit nog niet merkbaar vanwege de huidige matige vraag. Het sluiten van steeds meer hoogovens kan een positief effect hebben aangezien het aanbod hiermee (snel) wordt verminderd, waardoor vraag en aanbod waarschijnlijk beter in balans zal komen. Mocht dit het geval zijn zullen staalfabrieken deze kans met beide handen aangrijpen en proberen prijzen te verhogen, aangezien ze op dit moment nauwelijks winstgevend kunnen produceren.”

StaalJournaal over de komende maanden

Over de ontwikkeling van de staalprijzen voor de komende maanden zegt het StaalJournaal: “Kijkend naar het einde van dit jaar en het begin van 2024 is het op dit moment door alle gebeurtenissen lastig inschatten wat er zal gebeuren. Vanwege de eerdergenoemde productiebeperkingen en het stilleggen van meerdere hoogovens, is het niet ondenkbaar dat de prijzen op korte termijn gaan stabiliseren en in november of december zelfs zouden kunnen verbeteren. Veel handelaren en servicecenters hebben hun voorraden immers laag gehouden door alle onzekerheden afgelopen tijd, echter als staalfabrieken levertijden van 2024 gaan hanteren, in combinatie met productiereducties, kan het voor veel kopers aanzienlijk aantrekkelijker worden om materiaal aan te gaan kopen.”

PlaatBewerkingsNieuwsBrief ontvangen? Meld je direct aan
Volg ons op social media

Meer Economie artikelen